COP29’da Meteorolojik Erken Uyarı Paneli

BM COP29’da Türk Devletleri Ülkeleri için Erken Uyarı Sistemi Paneli Düzenlendi

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı’nda (COP29) “Türk Devletleri Teşkilatı Üyesi Ülkelerde Bütünleşik Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi” başlıklı panele ev sahipliği yaptı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, COP29 etkinlikleri kapsamında en önemli iklim konferanslarından biri olan sendromda “Gıda, Tarım ve Su” temalı gününde “Türk Devletleri Teşkilatı Üyesi Ülkelerde Bütünleşik Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi” panelini düzenledi.

Panelin moderatörlüğünü AFAD Başkan Yardımcısı Hamza Taşdelen yaptı. Panelde, Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun, Azerbaycan Hidrometeoroloji Servisi Genel Müdürü Nazım Mahmudov, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Sadi Caferov ve Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreter Yardımcısı Ko Barrett konuşma yaptı.

Meteoroloji Genel Müdürü Coşkun, artan meteorolojik ve jeolojik afetlerin Türkiye’yi de ciddi şekilde etkilediğini belirterek, erken uyarı sistemlerinin önemine vurgu yaptı. Türkiye’de erken uyarı sistemlerini kurduklarını ve Türk Devletleri Teşkilatı üyesi ülkelerde de benzer sistemleri hayata geçirmek için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Erken uyarı sistemlerinin önemine dikkat çeken Coşkun, “Vatandaşlarımızın can ve mal kaybını en aza indirmek için sürekli çalışıyoruz. Sayısal hava tahminlerinde süper bilgisayarlar ve radarlar kullanıyoruz. Verileri işleyerek afeti tespit ediyor ve vatandaşlarımıza erken uyarılar yapıyoruz. Tüm ülkelerle uyum içinde çalışıyoruz.” dedi.

Coşkun, Azerbaycan’la yapılan işbirliğine değinerek, “Kardeş ülkemiz Azerbaycan’a meteoroloji alanında destekler sağlıyoruz ve verilerimizi paylaşıyoruz. Azerbaycan Meteoroloji Servisi personellerini Türkiye’de eğitiyoruz.” açıklamasında bulundu.