Makarna ihracatı 9 ayda 720 milyon dolara ulaştı

Posted by

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği ve Makarna Üreticileri ve Sanayicileri Derneği ile yapılan ortak açıklamada, 25 Ekim Dünya Makarna Günü kutlanırken, Türk makarna sektörünün dünya çapındaki başarısı vurgulandı. Tiryakioğlu, Türkiye’nin dünya makarna ticaretinde yüzde 24,9’luk paya sahip olduğunu belirtti. İtalya’nın ardından ikinci sırada gelen Türkiye, dünya makarna ticaretinde 1,25 milyon ton ihracatla öne çıkıyor.

MAKARNA İHRACATINDA TARİHİ REKORLAR

Tiryakioğlu, Türkiye’nin 2014’te dünya makarna ticaretindeki payının yüzde 17,9 olduğunu ve bu oranın 2022’de yüzde 24,9’a çıktığını açıkladı. Sektörün bu yıl sonunda 1,5 milyon ton ihracata ulaşarak küresel pazardaki payını yüzde 30’a yaklaştıracağı tahmin ediliyor. Türkiye’nin makarna sektörü, 50 bin kişiye istihdam sağlarken, iç ve dış ticaret hacmiyle her yıl 2 milyar dolarlık ekonomik değer yaratıyor.

YILDA 2 MİLYON TON ÜRETİM, 750 BİN TON TÜKETİM

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Aykut Göymen, Türkiye’de makarna sektöründe faaliyet gösteren 25 fabrikanın yıllık üretim kapasitesinin 3 milyon ton olduğunu belirtti. Türkiye’de yılda 2 milyon ton makarna üretimi yapıldığını ve bunun 750 bin tonunun yurt içinde tüketildiğini vurgulayan Göymen, Türkiye’de kişi başına yıllık makarna tüketiminin 8,5 kilogram olduğunu, bu oranın İtalya’da 23 kilogram düzeyinde olduğunu belirtti.

TÜRKİYE, MAKARNA ÜRETİMİNDE MARKA ÜLKE

Göymen, Türkiye’nin yüksek üretim kapasitesi ve kalite anlayışıyla dünya makarna pazarında önemli bir oyuncu olduğunu vurguladı. Makarna üretiminde Türkiye’nin, özellikle durum buğdayı üretimi açısından avantajlı olduğunu belirten Göymen, Gaziantep’in Türkiye’nin toplam makarna üretim kapasitesinin yüzde 53’üne ev sahipliği yaptığını ekledi.

İHRACATTA MARKALAŞMA VURGUSU

Makarna Üreticileri ve Sanayicileri Derneği Başkanı Nihat Uysallı ise Türkiye’nin dünya makarna pazarındaki payını artırmak için ihracatta markalaşmaya daha fazla önem verilmesi gerektiğini söyledi. Uysallı, Türk makarnasının, özellikle Japonya gibi kaliteli ve zorlu pazarlarla başarı yakaladığını belirterek, dünyadaki talebe göre kaliteli üretim yapmanın önemine dikkat çekti.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir